مقالات

ایمونوپاتولوژی آسم

28 خرداد 1402 63 بازدید 0 نظر

ایمونوپاتولوژی به این معناست که پاسخ‌های ایمنی بدن به بیماری را بررسی می کند یا به معنای ساده‌تر یعنی وقتی بدن شما به بیماری دچار شود، چه واکنشی نشان می‌دهد و چگونه می‌خواهد با بیماری مقابله کند؟ زمانی که از ایمونوپاتولوژی آسم صحبت می‌کنیم، منظور ما این است که چه اتفاقی در افراد مبتلا به آسم می افتد و بدن چگونه نسبت به این بیماری پاسخ می‌دهد.

ایمنوپاتولژی آسم

ایمونوپاتولوژی آسم چیست؟

در یک فرد سالم، هوا با کمترین مقاومت به راه‌های هوایی ریه (نایژه‌ها) وارد و از آن خارج می‌شود. برونش‌ها مانند شاخه‌های درخت هستند که در فرد سالم یا در فرد مبتلا به آسم که آسم را کنترل می‌کند، چیزی شبیه به این است:

در فرد مبتلا به آسم کنترل نشده، برونش‌ها دارای یک دیواره ضخیم آغشته به مایعات هستند و تمایل دارند راحت‌تر بسته شوند. علاوه بر این، غدد موجود در دیواره برونش‌ها مخاط تولید می‌کنند که به کاهش فضای عبور هوا کمک می‌کند. همه اینها در خس خس سینه، سرفه و خلط، سفتی در قفسه سینه و تنگی نفس ظاهر می‌شود.

وجود آسم کنترل نشده همچنین بروز حمله آسمی را آسان‌تر می‌کند. در طول حمله آسم، تغییراتی که در بالا توضیح داده شد (انقباض دیواره برونش، تولید مخاط) در مدت زمان بسیار کوتاه و به طور ناگهانی رخ می‌دهد و باعث احساس تنگی نفس به عنوان یک علامت می‌شود.

علائم آسم

به گفته متخصصان برجسته در این زمینه، علائم آسم و بهترین درمان برای شما یا فرزندتان ممکن است کاملاً متفاوت از علائم آسم فرد دیگری باشد. شایع‌ترین علامت، خس خس سینه است که صدای خراش یا سوت در هنگام تنفس است. علائم دیگر:

  • تنگی نفس
  • درد یا سفتی قفسه سینه
  • سرفه مزمن
  • مشکل در خوابیدن به دلیل سرفه و یا خس خس سینه

علائم آسم که به عنوان حملات آسم شناخته می‌شوند، اغلب به دلیل آلرژی و قرارگرفتن در معرض مواد آلرژی‌زا مانند شوره، خز حیوانات، کنه، گرده یا کپک ایجاد می‌شوند.

محرک‌هایی که به آلرژی مرتبط نیستند، می‌توانند دود، گاز، آلودگی، هوای سرد یا تغییرات آب‌وهوایی باشند. همه علائم آسم را می‌توان با ورزش، زمانی که سرماخورده‌اید یا در زمان استرس شدید بدتر کرد.

کودکان مبتلا به آسم ممکن است علائمی مشابه بزرگسالان مبتلا به آسم داشته باشند: سرفه، خس خس سینه و مشکل در تنفس. برای برخی از کودکان، سرفه مزمن ممکن است تنها علامت باشد. اگر فرزند شما یک یا چند مورد از این علائم را دارد، فوراً با متخصص آلرژی یا ایمونولوژیست ملاقات کنید:

  • سرفه‌ای که دائمی است یا با عفونت‌های ویروسی بدتر می‌شود، زمانی رخ می‌دهد که کودک شما خواب است یا با ورزش و هوای سرد تحریک می‌شود.
  • خس خس سینه هنگام بازدم کودک
  • مشکل در تنفس یا تنگی نفس که ممکن است با ورزش همراه باشد.
  • انقباض قفسه سینه
  • خستگی
  • تمایل به اجتناب از فعالیت‌های اجتماعی یا ورزشی
  • اختلالات خواب به دلیل سرفه یا مشکل در تنفس

نحوه بروز علائم و زمان آن بسیار مهم است و می‌تواند به پزشک در تشخیص کمک کند. هنگام بروز علائم هوشیار باشید:

  • در طول شب یا صبح زود
  • در حین یا بعد از فعالیت بدنی
  • در طول فصول خاص
  • بعد از خندیدن یا گریه‌کردن
  • هنگامی که در معرض محرک‌های رایج آلرژی قرار می‌گیرند.
آسم چیست

تشخیص آسم

متخصص آلرژی از یک تاریخچه بالینی کامل و با انجام آزمایش‌های تنفسی برای اندازه‌گیری میزان عملکرد ریه‌ها به تشخیص آسم می‌رسد. یکی از این آزمایشات اسپیرومتری نام دارد.

شما باید یک نفس عمیق بکشید و به حسگری بدمید که میزان هوای قابل‌تحمل ریه‌های شما و سرعت هوایی را که دم یا بازدم می‌کنید، اندازه‌گیری می‌کند. اسپیرومتری، شدت آسم و اثربخشی هر روش درمانی را ارزیابی می‌کند.

بسیاری از افراد مبتلا به آسم نیز آلرژی دارند، بنابراین پزشک ممکن است انجام آزمایش آلرژی (تست آلرژی) را از بیمار بخواهد. درمان محرک‌های آلرژی می‌تواند به شما در جلوگیری از علائم آسم کمک کند.

درمان و کنترل براساس ایمنوپاتولژی آسم

هیچ درمانی برای آسم وجود ندارد، اما علائم را می‌توان با یک برنامه کنترل و درمان آسم کنترل کرد. این شامل مصرف داروهای خود طبق دستور و یادگیری جلوگیری از محرک علائم آسم است.

پزشک بهترین داروهایی را که برای شرایط شما مناسب است را تجویز می‌کند و دستورالعمل‌های خاصی را در مورد نحوه مصرف آنها به شما می‌دهد.

بیشتر مطالعه کنید: یافته‌های جدید در درمان آسم

داروهای “کنترل‌کننده” روزانه مصرف می‌شوند و شامل کورتیکواستروئیدهای استنشاقی، بودزونید، مومتازون، سیکلسوناید، فلونیزولید، بکلومتازون و غیره هستند. داروهای استنشاقی ترکیبی حاوی کورتیکواستروئیدها و بتا آنتاگونیست‌های طولانی اثر هستند.

این علائم را کنترل کرده و به باز شدن راه‌های هوایی کمک می‌کند. برای برخی افراد، آنها هنوز هم می‌توانند خطرناک باشند و هرگز نباید به عنوان تنها درمان آسم تجویز شوند. داروهای تسکین‌دهنده سریع یا “داروهای نجات‌دهنده” برای آرام‌کردن و باز کردن سریع راه‌های هوایی و تسکین علائم در طول حمله آسم استفاده می‌شوند یا در صورت برنامه‌ریزی قبل از فعالیت بدنی مصرف می‌شوند. این داروهای گشادکننده برونش استنشاقی، عبارتند از:

آلبوترول، لاوالبوترول، و پیربوترول. داروهای نجات‌دهنده (برای تسکین سریع) جایگزین داروهای کنترل آسم نیستند.

کلیه اطلاعات موجود در سایت به‌هیچ‌وجه جایگزین قضاوت پزشک متخصص، تنها کسی که مجاز به ارائه مشاوره و اظهارنظر پزشکی است، نمی‌باشد. اطلاعات مندرج در این مقاله به‌هیچ‌وجه نباید جایگزین رابطه پزشک و بیمار شود. برعکس، توصیه می‌شود قبل از عملی‌کردن هر توصیه یا نشانه‌ای، نظر پزشک خود را جویا شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

call