تست خواب و هر آنچه که باید در مورد آن بدانید!
تست خواب یا تست پلی سومنوگرافی برای تشخیص اختلالات خواب است. پلی سومنوگرافی امکان ثبت و ارزیابی عینی خواب بیمار و تغییرات پاتولوژیک آن را فراهم میکند. بسیاری از افراد خواب کافی برای عملکرد صحیح بدنشان ندارند. در حالی که برخی از افراد به خواب بیشتری نیاز دارند، برخی دیگر یک اختلال خواب درمان نشده دارند که آنها را از خواب با کیفیت هر شب باز میدارد.
اگر بیمار مشکوک به اختلال خواب باشد. پلی سومنوگرافی معمولاً اولین برای تشخیص اختلالات او است. نتایج قابل توجهی در پلی سومنوگرافی وجود دارد. تست خواب تشخیص صحیح اختلالات خواب را به بیماران ارائه میدهد تا بتواند درمان را شروع کند و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.

علت انجام تست خواب چیست؟
تست پلی سومنوگرافی برای تشخیص اختلالات زیر استفاده میشود:
- مکث تنفس در هنگام خواب به دلیل تنگ شدن راههای هوایی (سندرم آپنه انسدادی خواب)
- کاهش تنفس در مدت زمان طولانی (سندرم هیپوونتیلاسیون)
- مکث تنفس در طول خواب به دلیل محدودیت تنفسی (سندرم آپنه خواب مرکزی)
- حرکات دورهای اندامها در خواب (سندرم پاهای بیقرار)
- مشکل در به خواب رفتن و خوابیدن (بی خوابی)
چه زمانی تست خواب انجام میشود؟
بیماریهای مختلفی وجود دارند که میتواند منجر به انجام پلی سومنوگرافی شوند. از آنجایی که تست خواب یک روش بسیار پیچیده است، تنها در صورتی استفاده میشود که اختلالات خواب را نتوان با استفاده از روشهای تشخیصی سادهتر یا روشهای تحلیلی که میتوان به صورت سرپایی انجام داد، به وضوح شناسایی کرد. اغلب اینها اختلالات خواب با یک علت داخلی هستند.
پلی سومنوگرام چیست؟
PSG یک ابزار تشخیصی است که برای تعیین اینکه آیا بیمار شما اختلال خواب دارد یا خیر. پلی سومنوگرافی در طول شب در مرکز خواب یا بیمارستان یا حتی منزل انجام میشود. این آزمایش چرخهها و مراحل خواب بیمار را برای شناسایی هرگونه اختلال ناشی از اختلال خواب آنها بررسی میکند. بیمار شما به تجهیزات مختلفی متصل میشود تا به نظارت بر مواردی مانند موارد زیر کمک کند:
- فعالیت مغز
- فعالیت تنفسی
- فعالیت عضلانی
از طریق تست خواب میتوانید اختلالی را که بیمارتان از آن رنج میبرد، ثبت کنید.
چرا به تست خواب نیاز داریم؟
اگر پزشک فکر کند مشکل خواب دارید، انجام تست خواب را پیشنهاد میکند. پلی سومنوگرافی به تشخیص اختلالات خواب مانند آپنه خواب، نارکولپسی، پاراسومنیا یا بی خوابی کمک میکند. دلیل دیگر برای انجام تست خواب، کمک به تعیین اینکه آیا یک درمان خاص، (مانند درمان فشار مثبت راه هوایی (PAP)) برای بیماران مبتلا به مشکلات تنفسی در طول خواب، به درستی کار میکند یا خیر.
علائم اختلالات خواب چیست؟
اگر هر یک از علائم رایج زیر را دارید دچار اختلال خواب هستید:
- هنگام خواب با صدای بلند خروپف کنید.
- ناگهان با نفس نفس زدن از خواب بیدار شوید.
- در طول روز احساس خستگی و خواب آلودگی کنید.
- در به خواب رفتن مشکل داشته باشید.

آمادگیهای لازم قبل از انجام تست خواب
برخی از داروها بر خواب تأثیر میگذارند. بنابراین باید پزشک معالج خود را از دارویی که مصرف میکنید مطلع کنید. در برخی موارد، داروها پس از مشاوره پزشکی و تحت نظارت پزشک قطع میشوند. شما باید از الکل، نوشیدنیهای کافئین دار مانند قهوه، چای سیاه، کولا و سایر نوشیدنیهای انرژی زا و غیره بعد از ساعت ۲ بعد از ظهر روز معاینه خودداری کنید. همچنین از آرایش مو و محصولات مراقبتی مانند اسپری، ژل و غیره خودداری کنید.
تست خواب چگونه انجام میشود؟
در تست خواب الکترودهایِ روی صورت، پوست سر و بدن بیمار سیگنالهای الکتریکی را به تجهیزات اندازه گیری میفرستند. این سیگنالها که توسط فعالیت مغز و ماهیچه شما تولید میشوند در دستگاه ثبت می شوند. الکترودهای EEG (الکتروانسفالوگرام) فعالیت امواج مغزی را اندازه گیری و ثبت میکنند. الکترودهای EOG (الکترواکولوگرام) حرکات چشم را ضبط میکنند. این حرکات در تعیین مراحل مختلف خواب، به ویژه خواب حرکت سریع چشم (REM) مهم هستند. الکترودهای EMG (الکترویوگرام) فعالیت ماهیچهها را از ناحیه چانه و پاها ثبت میکنند تا حرکات غیرطبیعی در خواب را شناسایی کرده و به تعیین اختلال موجود در خواب کمک کنند. یک حسگر جریان هوای بینی-دهانی را از طریق بینی و دهان شما ثبت میکند. کمربندهایی که در اطراف سینه و شکم شما قرار میگیرند، تنفس شما را اندازه میگیرند. همچنین میزان اکسیژن شما نیز بررسی میشود. ECG (الکتروکاردیوگرام) ضربان و ریتم قلب را ثبت میکند. میکروفون خروپف فعالیت خروپف را ضبط میکند.
کدام پارامترها در تست خواب اندازه گیری میشوند؟
تست خواب تمام پارامترهایی را که برای یک خواب آرام مهم هستند اندازه گیری میکند. علاوه بر اندازهگیری ضربان قلب، میزان اکسیژن در خون، جریان تنفسی و هرگونه حرکات دورهای پا، اندازهگیری فعالیت مغز را اندازه گیری میکند.
هزینه تست خواب چقدر است؟
هزینه این تست بسته به نوع آزمایش و خدماتی که انجام میشود متفاوت است. کلینیکهای کوچک معمولاً در مقایسه با سیستمهای بیمارستانی بزرگ هزینه کمتری دریافت میکنند. برای برآورد هزینه با کلینیک یا آزمایشگاه مطالعه خواب تماس بگیرید. سپس با شرکت بیمه درمانی خود تماس بگیرید تا مطمئن شوید که آیا هزینه تست خواب را پوشش میدهد یا خیر. برای اطلاع از قیمت و خدمت رسانی با شماره تماسهای ۰۹۰۵۳۰۰۳۰۰۶ و ۰۹۰۵۸۰۰۸۰۰۶ و ۰۲۱۴۲۰۰۰۸۳۰ تماس بگیرید.
-
آموزش ورزش های بازتوانی ریه توسط دکتر اردا کیانی
21 فروردین 1402 -
اسپری تنفسی سروفلو چیست و چه کاربردی دارد؟
17 خرداد 1402 -
برونشکتازی : علت، علائم، تشخیص و درمان آن!
13 خرداد 1402 -
اسپانسری در مسابقات فوتسال بیمارستان ها و مراکز خصوصی تهران
11 خرداد 1402 -
ویروس کرونا( کووید ١٩) با ریه انسان چه میکند؟
10 خرداد 1402 -
تشخیص اختلالات خواب
8 خرداد 1402 -
خلط خونی نشانه چیست؟
6 خرداد 1402 -
امضای تفاهم نامه با بیمارستان فوق تخصصی تندیس
31 اردیبهشت 1402 -
علت آب آوردن ریه در افراد مسن
3 خرداد 1402 -
دستگاه اکسیژن : انواع، مزایا و اجاره آن!
27 اردیبهشت 1402 -
تفاوت میان بیماری برونشیت و ذات الریه
25 اردیبهشت 1402