تاثیر آلودگی هوا بر ریه
تأثیر آلودگی هوا بر ریه و سایر اندامها بهاندازه ایست که سالانه افراد زیادی به علت آلودگی هوا به انواع بیماریها مبتلا میشوند. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، در سال ۲۰۱۶، مرگومیرهای زودرس ناشی از آلودگی هوا ۵۸ درصد بیماری عروق کرونر قلب و سکته مغزی، ۱۸ درصد به دلیل بیماری مزمن انسدادی ریه و عفونتهای حاد دستگاه تنفسی تحتانی و ۶ درصد به دلیل سرطان ریه بوده است.
زمانی که هوا آلوده باشد، افراد مسن، کودکان، زنان باردار و افراد مبتلا به بیماریهای مزمن تنفسی یا قلبی عروقی بیشتر در معرض خطر هستند. ثابت شده است که در شهرهای بزرگ با بزرگراههای شلوغ و صنعت توسعهیافته، خطر اثرات مضر آلودگی هوا بر سلامت انسان بیشتر از مناطق روستایی است.
سطح آلودگی هوا در بسیاری از نقاط جهان به طور خطرناکی بالاست. بر اساس دادههای جدید سازمان جهانی بهداشت (WHO)، از هر ۱۰ نفر ۹ نفر هوای با غلظت بالایی از آلایندهها را تنفس میکنند. هرسال آلودگی هوای محیط (اتمسفر) و محیط داخلی جان ۷ میلیون نفر را میگیرد. به همین علت است که بیماری ریه چهارمین علت مرگومیر در سراسر جهان است.

تأثیر آلودگی هوا بر ریه
مواد مضر موجود در هوا نهتنها بر ریه بلکه بر کل بدن انسان تأثیر میگذارد. پوست، غشاهای مخاطی، اندامهای بینایی و بویایی، سیستم ایمنی را مختل میکند، باعث سرطان میشود، خطر بچهدارشدن با ناهنجاریها را افزایش میدهد، اما اندامهای تنفسی ما بیشترین آسیب را میبینند. ابتدا بیایید بررسی کنیم که آلودگی هوا به چه معناست؟
آلودگی هوا به وجود هرگونه ماده شیمیایی، فیزیکی یا بیولوژیکی در آن اطلاق میشود. انتشار گازهای گلخانهای از شرکتهای صنعتی، اگزوز خودروها، گرمایش اجاقها در خانهها، آتشسوزی (آتشسوزی در جنگلها، سوزاندن زبالهها و باتلاقهای زغالسنگ نارس و غیره)، فورانهای آتشفشانی منابع اصلی آلودگی هوا هستند. خطرناکترین آلایندهها عبارتاند؛ از ذرات معلق، مونوکسید کربن، ازن، دیاکسید نیتروژن، دیاکسید گوگرد و فرمالدئید. هنگام استنشاق، چنین هوایی به ریههای فرد وارد میشود که از گازهای مضر و آئروسلها، گردوغبار، دود و خاک اشباع شده است. ممکن است حاوی باکتریها و ویروسهای بیماریزا، کنههای گردوغبار و آلرژن باشد.
بیماریهای حاد تنفسی
آلودگی هوا باعث تحریک غشاهای مخاطی چشم، بینی و گلو میشود و در نتیجه ایمنی موضعی را کاهش میدهد. سیستم ایمنی ضعیف قادر به مقاومت در برابر ویروسها و باکتریها نیست و در نتیجه افراد بیشتر به بیماریهای تنفسی مبتلا میشوند.
در مناطقی که آلودگی هوا زیاد است، بیماریهای تنفسی نهتنها شایعتر، بلکه شدیدتر هستند و احتمال مرگومیر آنها بیشتر است. این توسط دادههای تعدادی از مطالعات تأیید شده است.
بیماریهای مزمن تنفسی
تحقیقات تأیید میکند که آلودگی هوا باعث بیماریهای مزمن تنفسی مانند آسم، بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) و فیبروز ریوی میشود.
محققان دانشگاه متروپولیتن جورج واشنگتن در ایالات متحده نشان دادهاند که سطح آسم دوران کودکی به غلظت دیاکسید نیتروژن در هوا بستگی دارد. در طول این مطالعه، دانشمندان دادههای مربوط به کیفیت هوا و موارد جدید آسم در کودکان را در ۱۹۴ کشور و ۱۲۵ شهر بزرگ در سراسر جهان بررسی کردند. تجزیهوتحلیل دادهها نشان داد که سالانه ۴ میلیون مورد جدید آسم در کودکان با آلودگی هوا با دیاکسید نیتروژن مرتبط است – یکپنجم کل موارد آسم در جهان. ۶۴ درصد موارد جدید این بیماری در مراکز شهری رخ میدهد.
هوای آلوده عمدتاً مجاری تنفسی را تحریک میکند و باعث برونشیت، آمفیزم و آسم میشود.

وضعیت عمومی هر فرد بر اثر آلودگی هوا بدتر میشود:
سردرد، حالت تهوع، احساس ضعف ظاهر میشود، توانایی کار کاهش مییابد یا از بین میرود.
اکثر مطالعات تأیید میکنند که مواد مضر هر روز بیشتر از آب، غذا، دستهای کثیف یا از طریق پوست وارد بدن انسان میشوند. در عین حال، مسیر استنشاق آلایندههای وارد شده به بدن نیز خطرناکترین است. ازاینگذشته، مواد مضر میتوانند اثرات مضر یکدیگر را افزایش دهند. آلودگی که از طریق دستگاه تنفسی وارد بدن میشود، از سد بیوشیمیایی محافظتی مانند کبد عبور میکند – در نتیجه اثر سمی آنها ۱۰۰ برابر قویتر از موادی است که با غذا و آب به دستگاه گوارش نفوذ میکنند.
استنشاق هوایی که محصولات احتراق در آن وجود دارد، گازهای خروجی از اگزوز، حتی برای مدت کوتاه، خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را افزایش میدهد.
آلودگی هوا در خانه
ما حدود ۸۰ درصد از زمان خود را در داخل خانه میگذرانیم. خانه ما جایی است که در آن احساس امنیت میکنیم. این در حالی است که ترکیب هوای خانه ما حدود ۵-۱۰ برابر آلودهتر از خیابان است. هوای داخل خانه معمولاً خشک است و حاوی غلظت بالایی از آلایندههای شیمیایی است. هوای خشک، با سطح رطوبت زیر ۳۰-۴۰٪، منجر به بدتر شدن عملکرد سیستم تنفسی انسان میشود. پوست و غشاهای مخاطی دستگاه تنفسی خشک میشود، فیلتر هوا توسط ریهها بدتر میشود، مقاومت در برابر بیماریهای ویروسی کاهش مییابد.
خانه و محل کار مدرن مملو از وسایل الکترونیکی است که در نتیجه کار، مقدار زیادی یون با بار مثبت تولید میکند که برای بدن ما نیز نامطلوب است. برای سلامتی انسان، بسیار مهم است که خانه او از چه مصالحی ساخته شده است، از چه اجاقگاز استفاده میکند (گاز یا برق)، از چه موادی در دکوراسیون داخلی خانه استفاده میشود، از چه مبلمانی ساخته شده است، آیا فرش وجود دارد یا خیر. گل و غیره در خانه. از جمله خطرناکترین ناخالصیهای هوای معمولی برای خانه، باید به فرمالدئید، قطران، دود تنباکو، گردوغبار و تعدادی از ذراتی که در اثر تخریب مواد مصنوعی تشکیل میشوند اشاره کرد: ذرات و الیاف پلاستیک، آزبست و سایر ساختمانها.
بهسختی میتوان از آلایندههای هوا پنهان ماند چرا که آنها ۲۴ ساعت شبانهروز و ۳۶۵ روز سال بر سلامت انسان تأثیر میگذارند. ما هر روز تقریباً ۲۴۰۰۰ نفس میکشیم و برای احساس خوب و لذتبردن از زندگی به هوای تمیز نیاز داریم.

برای جلوگیری از تأثیر آلودگی هوا بر ریه چه کنیم؟
زمانی که آلودگی هوا به سطح بالایی میرسد، استفاده از ماسک و مصرف آب میتواند تأثیرگذار باشد. یکی از راهحلهای مؤثر برای محافظت از خود و عزیزانتان در برابر استنشاق هوای آلوده استفاده از دستگاههای تصفیه هوا است.
دستگاههای تصفیه هوا برای کسانی که بهسلامت خود اهمیت میدهند یک چیز ضروری است. این دستگاهها به طور قابل توجهی کیفیت هوا را بهبود میبخشد و بر سلامت همه ساکنان آن تأثیر مثبت میگذارد. همچنین:
- از جادههای فرعی استفاده کنید (مخصوصاً اگر با کودکان سفر میکنید).
- از ساعت شلوغی برای فعالیتهای خود (مثلاً زمانی که میروید دویدن) اجتناب کنید.
- بیشتر در پارکهای سبز (در مناطق شهری) بمانید.
- بیرون در پیادهرو راه بروید.
از وسایل نقلیه ضروری استفاده نکنید
استفاده از وسایل نقلیه موتوری یکی از دلایل اصلی قرارگرفتن ما در معرض آلایندههای هوا است. شما میتوانید با انتخاب وسایل حملونقل عمومی یا وسایل نقلیه غیرموتوری مانند دوچرخه و اسکوتر برقی در صورت امکان در کاهش انتشار گازهای خروجی مشارکت شخصی داشته باشید. اگر در حال رانندگی هستید، وسایل نقلیه الکتریکی جدید را انتخاب کنید یا فراموش نکنید که مسئولیت خود را در قبال محیطزیست با نگهداری منظم وسیله نقلیه موتوری خود انجام دهید.
در مصرف برق و گرما صرفهجویی کنید
اما اگر مقدار زیادی از آن را هدر دهیم، تولید برق و گرما دوستدار محیطزیست چه فایدهای دارد؟ بنابراین نکته مهم دیگر در مبارزه با آلودگی هوا صرفهجویی آگاهانه در برق و گرما است. میتوانید مصرف برق خود را به حداقل برسانید، برای مثال، با اجازه دادن به غذاهای گرم در خارج از یخچال بهجای داخل یخچال خنک شوند و با سرمایهگذاری در عایق حرارتی بهتر در خانه خود در انرژی حرارتی صرفهجویی میکنید.
-
آموزش ورزش های بازتوانی ریه توسط دکتر اردا کیانی
3 بهمن 1401 -
مقالات علمی و کنفرانس ها
13 بهمن 1401 -
کارگاه ها و کنگره ها
13 بهمن 1401 -
سمینار ها و وبینار ها
13 بهمن 1401 -
کلینیک سارکوئیدوز
13 بهمن 1401 -
کلینیک ریه
13 بهمن 1401 -
کووید طولانی مدت
12 بهمن 1401 -
آیا فیبروز ریه خطرناک است؟
13 بهمن 1401 -
بیماری ریوی خطرناک
11 بهمن 1401 -
تومور ریه : انواع، علائم، عوامل، تشخیص و درمان
9 بهمن 1401 -
خارج سازی استنت ریه
8 بهمن 1401