مقالات

چگونه از اسپری های تنفسی استفاده کنیم؟

24 خرداد 1402 71 بازدید 0 نظر

مهم‌ترین نکته بعد از تشخیص آسم، استفاده صحیح از داروهایی است که برای درمان داده می‌شود. داروهای مورد استفاده در درمان به صورت استنشاقی مصرف می‌شوند. به این ترتیب سعی می‌شود اثر مورد نظر به سرعت به دست آید که در دوزهای بسیار کم اثر می‌گذارد. در حالی که در دوزهای بسیار کم در ریه‌های ما اثر می‌گذارد، با گردش خون ترکیب نمی‌شود، بنابراین در صورت مصرف در دوزهای مناسب، عوارض جانبی مشاهده نمی‌شود.

این داروهای استنشاقی با دستگاه‌هایی که به‌عنوان استنشاقی با دوز اندازه‌گیری شده (MDI) و استنشاقی پودر خشک (DPI) ساخته شده‌اند، استفاده می‌شوند. به بیماران باید در مورد استفاده از این وسایل که مخصوصا برای دسترسی داروها به ریه‌ها طراحی شده‌اند، آموزش داده شود. این آموزش‌ها باید به طور مرتب تکرار شوند. در صورت استفاده نادرست باید تکنیک صحیح آموزش داده شود.

برای استنشاق‌های با دوز اندازه گیری شده در کودکان باید از یک وسیله واسطه استفاده شود. در مواردی که از یک وسیله واسطه استفاده نمی‌شود، اثر مورد انتظار از داروها رخ نمی‌دهد.

چگونه از اسپری های تنفسی استفاده کنیم؟

استفاده از اسپری استنشاقی با دوز اندازه گیری شده

اسپری استنشاقی همراه با دوز اندازه گیری شده اغلب در کودکان استفاده می‌شود. در این دستگاه‌ها از کورتیکواستروئیدها (کورتیزون) و داروهای گشادکننده برونش (آگونیست ß۲) استفاده می‌شود. استفاده از وسایل واسطه مخصوصا برای کودکان ضروری است. انتخاب وسیله واسطه باید متناسب با سن کودک انتخاب شود. مراحل استفاده عبارتند از:

  • درپوش داروی استنشاقی برداشته می‌شود، پس از تکان دادن خوب، ابزار به دستگاه متصل می‌شود.
  • در حالت ایده آل، بیمار نفس عمیق می‌کشد و ماسک روی صورت قرار می‌گیرد یا قطعه دهانی محکم در دهان قرار می‌گیرد.
  • دستگاه استنشاقی به داخل دارو فشار داده می‌شود و دارو در لوله واسطه فشرده می‌شود.
  • بیمار به طور همزمان نفس عمیقی می‌کشد و تمام دارو را می‌کشد.
  • کودکانی که سازگاری چندانی ندارند، چندین بار فرآیند تنفس عمیق را تکرار می‌کنند.
  • بیمارانی که به خوبی تنظیم شده‌اند پس از مصرف دارو با تنفس عمیق نفس خود را به مدت ۱۰ ثانیه حبس می‌کنند.
  • کودکانی که نمی‌توانند دارو را به یکباره مصرف کنند، می‌توانند فرآیند تنفس عمیق را ۳-۵ بار تکرار کنند.
  • در صورت نیاز به مصرف دوز دیگر از دارو، همین روش پس از چند دقیقه تکرار می‌شود.

استفاده از داروهای استنشاقی پودر خشک

این دستگاه‌ها فقط حاوی دارو به صورت پودر خشک هستند. استفاده از دستگاه کاملاً به عملکرد بیمار بستگی دارد. هیچ وسیله واسطه‌ای لازم نیست. در کودکان بزرگ‌تر با نظر پزشک و تایید عملکرد قابل استفاده است. دارو باید با تلاش خوب از دستگاه خارج شود. عوارض موضعی کمتر است. این داروها می‌توانند به صورت کپسول باشند. پس از قرار گرفتن در دستگاه، منفجر شده و به داخل ریه‌ها استنشاق می‌شود. در برخی داروها مستقیماً با تنفس عمیق بدون نیاز به چنین روشی استفاده می‌شود. در سال‌های اخیر داروهایی با مکانیسم‌های مختلف معرفی شده‌اند. با این حال، استفاده از آنها اساسا مشابه است. روش استفاده از آن‌ها عبارت است از:

اول از همه، پوشش دستگاه برداشته می‌شود

با توجه به مکانیسم دستگاه، دارو آماده استفاده می‌شود.

ریه‌ها با بازدم عمیق تخلیه می‌شوند.

دستگاه محکم در دهان قرار می‌گیرد.

با تنفس سریع و عمیق، دارو به یکباره به داخل ریه‌ها کشیده می‌شود.

تنفس به مدت ۱۰ ثانیه متوقف می‌شود.

با انجام این مراحل دارو به راحتی به ریه‌ها می‌رسد. بیمار این مراحل را در حضور پزشک انجام می‌دهد. تا اگر اشتباهی وجود داشت، آن را اصلاح کند.

استفاده از دستگاه‌های نبولایزر

داروهای آسم را می‌توان از طریق دستگاه‌های نبولایزر نیز تجویز کرد. این روش بیشتر در مواردی که مشکلات انطباق مشاهده می‌شود ترجیح داده می‌شود. در خدمات اورژانس و مراقبت‌های ویژه استفاده می‌شود در بیماران بیهوش باید استفاده شود در بیماران بدون مشکل انطباق نسبت به سایر دستگاه‌های واسطه برتری ندارد. از آنجایی که دوز دارویی داده شده با این دستگاه‌ها بیشتر است، این فرآیند طولانی‌تر، گران‌تر و نیاز به برق دارد، استفاده از آن نباید ترجیح داده شود.

چگونه از اسپری های تنفسی استفاده کنیم؟

نکات مهم برای استفاده از اسپری تنفسی

استفاده از اسپری تنفسی یکی از روش‌های متداول برای مدیریت مشکلات تنفسی مانند آسم و بیماری‌های مزمن ریوی است. در زیر، تعدادی نکته مهم برای استفاده بهینه از اسپری تنفسی را بررسی خواهیم کرد:

مطالعه راهنمای استفاده

دریافت یک راهنمای کاربری که همراه با اسپری تنفسی شما عرضه می‌شود و مطالعه آن به دقت اهمیت دارد. این راهنما شامل دستورالعمل‌های دقیق درباره نحوه استفاده، دوز مورد نیاز و همچنین نکات ایمنی است.

تمیز کردن دست‌ها

قبل از استفاده از اسپری تنفسی، دست‌های خود را به دقت بشویید و خشک کنید. این کار به حذف باکتری‌ها و ویروس‌ها که ممکن است به اسپری منتقل شوند، کمک می‌کند.

تنفس عمیق

قبل از استفاده از اسپری، به طور عمیق و آرام نفس بکشید. سپس بلافاصله پس از تزریق دارو، به طور مداوم و عمیق نفس عمیق بکشید تا دارو به درستی به ریه‌ها تأمین شود.

استفاده از تکنیک‌های صحیح

راهنمای استفاده اسپری تنفسی، تکنیک‌های صحیحی را برای استفاده از دستگاه فراهم می‌کند. به طور معمول، باید دستگاه را در دهان قرار داده و دوز را تزریق کنید در حالی که همزمان نفس می‌کشید. بعضی از اسپری‌ها نیازمند استفاده از فیلترهای دهانی هستند که باید به درستی نصب شوند.

تمیز کردن و نگهداری صحیح

دستگاه اسپری تنفسی را به دقت تمیز نگه دارید. به طور معمول، باید آن را با آب و صابون شستشو دهید و به خشکی کامل رسانید. همچنین، تعلیمات خاصی که برای نگهداری دستگاه به همراه اسپری تنفسی شما داده شده است را رعایت کنید.

نگهداری دمای مناسب

دستگاه اسپری تنفسی را در محیطی با دمای مناسب نگه دارید. برخی اسپری‌ها نیاز به نگهداری در یخچال دارند، در حالی که برخی دیگر در دمای اتاق می‌توانند ماندگاری خوبی داشته باشند. از دستگاه بر اساس دستورالعمل تولیدکننده مراقبت کنید.

بازرسی منظم

دستگاه اسپری تنفسی خود را به طور منظم بررسی کنید تا از سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید. بررسی مواردی مانند تاریخ انقضای داروها و صلاحیت دستگاه می‌تواند مفید باشد.

در استفاده از اسپری تنفسی صبور و دقیق باشید و دستورالعمل‌ها و راهنمایی‌های داده شده را به درستی رعایت کنید. اگر سوال یا مشکلی دارید، همواره به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خدمات

پرستاری در منزل

مهـــردرمـــان

call