مقالات

عوارض آپنه خواب را بشناسید!

6 اردیبهشت 1402 69 بازدید 0 نظر

آپنه خواب یک اختلال خواب است که در آن تنفس شما در طول خواب ممکن است به صورت موقتی و مکرر متوقف شود. این اختلال ممکن است به دلیل بسته بودن موقت مجرای هوایی، ورم درونی گلو یا ناهنجاری در مغز و سیستم عصبی رخ دهد. آپنه خواب ممکن است باعث ایجاد اختلالات خواب، افزایش خطر بروز بیماری‌های قلبی و عروقی، افزایش خطر بروز بیماری‌های مرتبط با چاقی، کاهش کیفیت زندگی، افزایش خطر بروز تصادفات رانندگی، افسردگی، اضطراب و کاهش عملکرد شغلی و تحصیلی شما شود. ما در این مقاله به بررسی عوارض آپنه خواب پرداخته‌ایم. با ما تا آخر این مقاله همراه بمانید.

عوارض آپنه خواب

آپنه خواب چیست؟

اگر به طور منظم هر شب خروپف می‌کنید و در طول روز احساس خواب آلودگی و خستگی می‌کنید، ممکن است به آپنه خواب مبتلا باشید. اگرچه آپنه خواب یک بیماری است که به اندازه آسم و دیابت در جامعه شایع است، اما به دلیل عدم تشخیص آن پنهان می‌ماند. سندرم آپنه خواب بیماری است که خود را با انسداد نشان می‌دهد که در نتیجه ناتوانی در باز نگه داشتن راه‌های هوایی در طول خواب ایجاد می‌شود.

در بیماران مبتلا به سندرم آپنه خواب، آرامش در عضلات تنفسی در هنگام خواب بیشتر از افراد سالم است و راه‌های هوایی نمی‌توانند به اندازه کافی باز نگه داشته شوند. در نتیجه این امر، تنفس مشکل می‌شود، جذب اکسیژن به بافت‌ها در نتیجه کاهش سطح اکسیژن خون ناکافی است، کمبود اکسیژن باعث بیدار شدن بیمار می‌شود و تنها پس از بیدار شدن بیمار این سطح به حالت عادی باز می‌گردد. نوسانات سطح اکسیژن خون از ویژگی‌های این بیماری است. این وضعیت در پزشکی سندرم آپنه انسدادی خواب نامیده می‌شود.

در پایان این فرآیند که در آپنه خواب رخ می‌دهد، برخی از مواد مضر در بدن ترشح می‌شود که باعث آسیب به دیواره عروق می‌شود و ممکن است در شکل گیری بسیاری از بیماری‌ها (فشار خون، حمله قلبی، دیابت، چربی خون و … چاقی). نقش داشته باشد.

علائم آپنه خواب چیست؟

اکثر بیماران مبتلا به سندرم آپنه خواب، شب‌ها به شدت خروپف می‌کنند. حتی اگر خود بیماران هم متوجه نباشند، همسرشان بیان می‌کند که در تنفس مشکل دارند، هر از چند گاهی تنفس خود را قطع می‌کنند و دوباره با خروپف شدید نفس می‌کشند. این حوادث تنفسی در طول شب بارها تکرار می‌شود، اما بیماران از این وضعیت آگاه نیستند. این مشکلات تنفسی باعث می‌شود که بیماران روی گردن، سر و پشت خود عرق کنند و اغلب شب‌ها برای رفتن به توالت از خواب بیدار می‌شوند. دفعات توالت رفتن در شب یکی از عوامل کمک کننده در تعیین شدت بیماری است.

پس از یک خواب شبانه بد و بی‌کیفیت، بیماران صبح از خواب ناآرام بیدار می‌شوند و معمولاً سردرد و شکایات ریفلاکس دارند. عملکرد کاری بیمارانی که غلظت اکسیژن آنها کاهش می‌یابد و توجه آنها به طور جدی مختل می‌شود، کاهش می‌یابد. در طول روز، هنگام نشستن، بعد از صرف غذا، در یک جلسه، هنگام خواندن روزنامه شروع به خوابیدن می‌کنند. سندرم آپنه خواب مستعد فشار خون، دیابت، چربی خون و چاقی است. همچنین آپنه خواب یک عامل خطر برای بیماری‌هایی مانند حمله قلبی و سکته است، باید درمان شود.

عوامل خطر آپنه خواب چیست؟

مهم‌ترین عامل خطر چاقی است. خطر ابتلا به سندرم آپنه خواب با افزایش شاخص توده بدنی افزایش می‌یابد. اختلالات در ساختار بینی، گلو و فک، برخی اختلالات غدد درون ریز (کم کاری تیروئید، آکرومگالی) و استعداد ژنتیکی از دیگر عوامل خطر هستند.

مطالعات اخیر نشان داده است که خروپف و آپنه خواب با بسیاری از بیماری‌های مهم مرتبط است. از جمله:

  • ضربان قلب نامنظم
  • بزرگ شدن قلب
  • افزایش خطر حمله قلبی
  • فشار خون
  • سکته
  • خستگی مفرط و خواب آلودگی در طول روز
  • تصادفات رانندگی (خوابیدن روی فرمان)
  • کاهش میل جنسی (ناتوانی جنسی)
  • چاقی غیر قابل کنترل
  • عرق کردن در خواب، تکرر ادرار
  • تحریک پذیری شدید، افسردگی، از دست دادن نشاط
عوارض آپنه خواب

آپنه خواب چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تست آپنه خواب مهم‌ترین مرحله در تشخیص و درمان این بیماری است. تست آپنه خواب به نام پلی سومنوگرافی آزمایشی است که در آن فعالیت مغز و رویدادهای تنفسی در طول شب ثبت می‌شود. بیمارانی که حوادث تنفسی غیرطبیعی محاسبه شده بالاتر از مقدار قابل قبول دارند با سندرم آپنه خواب تشخیص داده می‌شوند.

عوارض آپنه خواب چیست؟

آپنه خواب یک اختلال خواب است که در آن تنفس شما در طول خواب ممکن است به صورت مکرر و موقتی متوقف شود. عوارضی که ممکن است با آپنه خواب همراه باشد، عبارتند از:

  • خستگی و خواب آلودگی طولانی مدت در طول روز
  • سردرد صبحگاهی
  • افزایش وزن و چاقی
  • افزایش فشار خون و بیماری قلبی
  • کاهش کیفیت زندگی به دلیل خستگی
  • خواب آلودگی و افزایش اضطراب
  • مشکلات روانی مانند افسردگی و اضطراب
  • مشکلات جنسی مانند کاهش لذت جنسی و عدم توانایی در نعوظ

در صورت تجربه هر یک از این علائم، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا بتوانید درمان مناسبی برای آپنه خواب خود انتخاب کنید.

آیا درمانی برای عوارض آپنه خواب وجود دارد؟ چگونه درمان می‌شود؟

آپنه خواب به طور قطعی و موثر درمان می‌شود. پرکاربردترین درمان آپنه خواب در جهان، درمان فشار مثبت مداوم بینی (CPAP) است. این دستگاه آپنه خواب یک دستگاه کوچک است که در هنگام خواب روی بینی قرار می‌گیرد. بیمار در حالت خوابیده از ماسک CPAP استفاده می‌کند و فشار مثبت دستگاه آپنه خواب باعث می‌شود که راه های هوایی و حنجره در هنگام خواب دائماً باز باشد، ماسک CPAP یا ماسک آپنه خواب همانطور که عموماً شناخته می‌شود، باید شخصی سازی شود و مناسب‌ترین مدل برای درمان موثر انتخاب شود. در این درمان از هیچ دارویی استفاده نمی‌شود و عمل جراحی انجام نمی‌شود. اثرات بهبود بلافاصله پس از درمان در روز بعد مشاهده می‌شود. خروپف متوقف می‌شود و خواب‌آلودگی بهبود می‌یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

call