محرکهای شایع آسم کدامند؟!
اگر آسم دارید، حمله آسم ممکن است زمانی اتفاق بیافتد که در معرض محرکهای آسم قرار بگیرید. محرکهای شما میتواند بسیار متفاوت از سایر افراد مبتلا به آسم باشد. محرکهای خود را بشناسید و یاد بگیرید که چگونه از آنها دوری کنید. زمانی که نمیتوانید از محرکها جلوگیری کنید مراقب حمله باشید. ما در این مقاله به بررسی برخی از محرکهای شایع آسم که شامل: دود تنباکو، غبار،آلودی هوا،آفات و … پرداختهایم.
محرکهای شایع آسم چه چیزهایی هستند؟
آسم یک بیماری التهابی مزمن ریوی است که ممکن است با تنگی نفس، سرفه و درد قفسه سینه همراه باشد. محرکهای شایع آسم عبارتند از: دود تنباکو،آلودگی هوا، آفات و …. در ادامه به بررسی این موارد میپردازیم.
دود تنباکو
دود تنباکو برای همه، به ویژه افراد مبتلا به آسم، ناسالم است. اگر آسم دارید و سیگار میکشید، سیگار را ترک کنید.
دود دست دوم
دود دست دوم، دودی است که توسط یک فرد سیگاری ایجاد میشود و توسط شخص دوم تنفس میشود. دود دست دوم میتواند باعث حمله آسم شود. خانه خود را به منطقهای عاری از دود تبدیل کنید. اعضای خانوادهای که سیگار میکشند را تشویق کنید تا سیگار را ترک کنند. اگر مبتلا به آسم هستید، مردم هرگز نباید در نزدیکی شما، در خانه، ماشین یا هر جایی که ممکن است زمان زیادی را سپری کنید سیگار بکشند.
آلودگی هوای فضای باز
آلودگی هوای بیرون میتواند باعث حمله آسم شود. این آلودگی میتواند از منابع مختلفی از جمله کارخانهها، اتومبیلها یا دود آتش سوزی ناشی شود. دود آتش سوزی ناشی از سوختن چوب یا سایر گیاهان از ترکیبی از گازهای مضر و ذرات کوچک تشکیل شده است. تنفس بیش از حد این دود میتواند باعث حمله آسم شود.
آفات (به عنوان مثال، سوسک، موش)
سوسکها و سایر آفات اغلب در جایی یافت میشوند که غذا خورده میشود و خردههای آن باقی میماند. برای کنترل آفات در خانه:
- ظروف، خردهها و ریختهها را فوراً تمیز کنید.
- مواد غذایی را در ظروف دربسته نگهداری کنید.
- زبالهها را در ظرف دربسته نگهداری کنید.
- حداقل هر ۲ تا ۳ روز، مناطقی را که ممکن است سوسکها یا موشها را جذب کنند جارو کنید.
- کانترها، سینکها، میزها و کفها را تمیز نگه دارید.
- ترکها یا منافذ در کابینتها، دیوارها، قرنیزها و اطراف لوله کشی را ببندید.
- از طعمهها و تلههای آفت کش در مناطقی دور از کودکان و حیوانات خانگی با پیروی از دستورالعملهای سازنده استفاده کنید.
عفونتهای دستگاه تنفسی
عفونتهای دستگاه تنفسی میتوانند به عوارض آسمی منجر شوند. سرماخوردگی، آنفولانزا، برونشیت و سینوزیت میتوانند باعث بروز حملات آسم شوند. این نوع عفونتهای تنفسی ممکن است ناشی از ویروس یا باکتری باشند. این عفونتها، به ویژه در کودکان زیر ۱۰ سال، یک علت شایع برای بروز آسم هستند. ممکن است دو ماه یا بیشتر پس از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، حملات آسمی رخ دهد. تقریباً ۲۰٪ تا ۷۰٪ از بزرگسالان مبتلا به آسم، همراه با عفونت سینوزیت (عفونت داخلی بینی) هستند. همچنین، بین ۱۵٪ تا ۵۶٪ افراد مبتلا به رینیت آلرژیک (تب یونجه) یا سینوزیت (التهاب دیوارههای بینی)، علائم آسم را نیز تجربه میکنند.
استرس و اضطراب یکی از محرکهای شایع آسم
استرس و اضطراب میتوانند تأثیراتی بر روی حملات آسم داشته باشند. در واقع، استرس و اضطراب نمیتوانند به صورت مستقیم علت بروز حملات آسم باشند، اما ممکن است به خستگی روحی و جسمی منجر شوند که میتواند ریهها را تحریک کند و حملات آسم را تشدید کند.
بهترین راه برای مدیریت استرس و اضطراب و پیشگیری از تشدید حملات آسم، رعایت یک الگوی زندگی سالم است. از جمله این روشها میتوان به خواب کافی، تغذیه مناسب و ورزش منظم اشاره کرد. همچنین، در مواقعی که با استرس مواجه میشوید، میتوانید از داروها و اسپریهای آسم خود استفاده کنید و تلاش کنید از عوامل استرسزا دوری کنید.
مهم است که در مورد مدیریت آسم و استرس، با پزشک خود مشورت کنید تا بتوانید یک برنامه مناسب برای کنترل و مدیریت آسم خود تعیین کنید.
اهمیت نظافت و دوری از گرد و غبار برای بیماران آسمی
گرد و غبار، محیطهای با هوای کثیف و بدتهویه، رطوبت و نم، میکروبها و قارچها میتوانند حملات آسم را تشدید کنند. بنابراین، رعایت موارد زیر میتواند در کاهش حملات آسم و بهبود کیفیت هوای داخلی کمک کند:
تمیز نگه داشتن فضاها
آشپزخانه و حمام را مداوم تمیز و خشک کنید، زیرا رطوبت و نم میتوانند باعث رشد قارچ و کپک شوند. استفاده از مواد ضد عفونی کننده مناسب میتواند به کنترل رشد میکروبها کمک کند.
شستشوی ملحفهها
ملحفهها را در دمای بالا و با آب گرم بشویید و به آنها اجازه دهید کاملاً خشک شوند. موجودات میکروسکوپی مانند جرمها و پرزهای خانگی روی ملحفهها زندگی میکنند و ممکن است حساسیتهای تنفسی را تشدید کنند.
گردگیری منظم
به طور منظم و با دقت، گردگیری کامل خانه را انجام دهید. استفاده از جاروبرقی با فیلتر میتواند به کاهش ذرات معلق در هوا کمک کند.
مهم است که همواره به نظافت و تمیزی خانه توجه کنید و با رعایت موارد فوق، کیفیت هوای داخلی را بهبود دهید و از حملات آسم جلوگیری کنید. همچنین، مشاوره پزشک خود را در خصوص روشهای بهینه مدیریت آسم و پیشگیری از حملات حتماً دریافت کنید.