مقالات

سرفه‌ی آلرژیک: راهنمای جامع از تشخیص تا درمان!

20 فروردین 1403 5 بازدید 0 نظر

اگر دچار سرفه‌های مداومی شدید که برای مدت طولانی نتوانسته‌اید از آن خلاص شوید، احتمالاً به سرفه‌ی آلرژیک مبتلا هستید. این نوع سرفه در فصل‌ها و شرایط خاص شدت بیشتری پیدا می‌کند. در این حالت سیستم ایمنی بدن واکنش‌های زیادی به شرایط محیطی از خود نشان می‌دهد. با ما در این مقاله همراه باشید تا با علائم، روش‌های تشخیص و درمان آن آشنا شوید.

سرفه‌ی آلرژیک

سرفه‌ی آلرژیک چیست؟

تحقیقات نشان می‌دهد که گروه زیادی از مردم با سرفه‌ی آلرژیک درگیر هستند. این آلرژی می‌تواند به انواع مواد غذایی، دارویی و یا شرایط محیطی باشد. در صورتی که بدن با شدت بیشتر از معمول به یک ماده خارجی واکنش نشان دهد، فرایند آلرژیک رخ داده‌است. از رایج‌ترین روش‌های بروز حساسیت سرفه است که به نام سرفه حساسیتی شناخته می‌شود.

علائم واکنش‌های آلرژیک

واکنش‌های آلرژیک با نشانه‌های متفاوتی بروز می‌کنند. یکی از این نشانه‌ها آبریزش بینی و سرفه‌های مداوم است. احساس درد و قرمزی در اطراف گونه‌ها، چشم‌ها و پیشانی از دیگر علائم هستند. خس‌خس سینه و مشکل در تنفس نیز می‌توانند به واکنش‌های آلرژیک ارتباط پیدا کنند. همچنین تورم در ناحیه لب، چشم و گلو به همراه خارش پوست از علائم واکنش‌های آلرژیک هستند.

در صورتی‌ که هر یک از این علائم را تجربه کردید و برای مدت طولانی درمان نشد، بهتر است جهت تشخیص نوع آلرژی خود به پزشک مراجعه نمایید.

علل سرفه‌ی آلرژیک

افراد ممکن است به دلایل متفاوتی دچار سرفه آلرژیک شوند. به طور عمومی این عارضه به سرفه ناشی از حساسیت فصلی شناخته می‌شود، اما دیگر عوامل نیز در بروز آن نقش دارند. تشخیص علت سرفه در کنترل و درمان آن نقش زیادی خواهد داشت. برخی از این عوامل را در ادامه می‌بینید.

  • تغییرات فصلی
  • گرده‌های گیاهان
  • نیش حشرات
  • مو، بزاق و بوی ادرار جانوران مختلف
  • گرد و خاک

تشخیص سرفه‌ی آلرژیک

سرفه‌های آلرژیک معمولاً به صورت خشک هستند. به این معنا که با تولید خلط و مخاط دهانی همراه نیست. در نتیجه می‌توانند آزاردهنده باشند. همچنین صدای ناشی از سرفه‌های آلرژیک به صورت بلند و خشن است. گاهی می‌توانید متوجه خش‌دار شدن صدای خود موقع صحبت کردن شوید.  

پیشگیری از سرفه‌ی آلرژیک

عدم مواجهه با مواد آلرژی‌زا بهترین راه اجتناب از سرفه حساسیتی است. اگرچه مدیریت این مورد در برخی موارد آسان نیست (مانند تغییرات فصلی و گرد و خاک محیطی)، اما بهتر است با مراقبت بیشتر احتمال ابتلا به سرفه را کاهش دهید.

  • بهداشت فردی: وسایل شخصی و دیگر ابزارهایی که با آن زیاد سر و کار دارید به طور مرتب تمیز نمایید.
  • جنس مواد مصرفی: استفاده از پتو و لحاف تشکیل شده از پر یا پشمی را به حداقل برسانید.
  • استفاده از دستمال مرطوب: در هنگام تمیزکاری از دستمال خیس استفاده نمایید. استفاده از دستمال خشک سبب پخش گرد و غبار خواهد شد.
  • بهداشت حیوان خانگی: در صورتی که حیوان خانگی دارید، آن‌ها را به طور مرتب تمیز نمایید. همچنین وسایلی که آن‌ها استفاده می‌کنند هم باید متناوباً پاکیزه شوند.

در کنار رعایت موارد گفته شده برخی از داروهای ضد حساسیت در این امر بسیار کمک کننده هستند. برای استفاده از آن‌ها به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

  • داروی آنتی‌هیستامین
  • داروی ضد احتقان
  • داروی استروئیدی
درمان سرفه‌ی آلرژیک

درمان خانگی سرفه‌ی آلرژیک

علاوه بر درمان‌های شیمیایی می‌توان به کمک چند روش خانگی این مشکل را برطرف نمود و یا شدت آن را کم کرد.

شست و شوی بینی

پاک‌سازی مجاری بینی به از بین بردن باکتری‌ها و مخاط اضافی کمک می‌کند. برای این کار می‌توان از وسایلی مانند اسپری نم بینی استفاده کرد که حاوی آب مقطر و نمک است. آب لوله کشی ممکن است حاوی باکتری باشد و در نتیجه شرایط را وخیم‌تر می‌کند.

بهبود شرایط تنفسی

استفاده از بخور می‌تواند نقش زیادی در این امر داشته باشد. می‌توانید با استفاده از یک ظرف مقداری آب را به جوش آورید و با اضافه کردن برخی مواد گیاهی مانند نعنا و اکالیپتوس مجاری تنفسی خود را باز کنید. این موضوع باعث بهبود سیستم تنفسی و پاکیزگی مخاط خواهد شد.

تصفیه هوا

برخی دستگاه‌های پاک کننده هوا می‌توانند میزان گرد و غبار را در محیط کاهش دهند و همچنین سبب تولید اکسیژن بیشتری شوند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید

سرفه‌‌ی آلرژیک معمولاً به مرور زمان و با سپری کردن دوره خود درمان می‌شوند. در این بازه زمانی بهتر است از داروهای ضد حساسیت استفاده کنید و تا حد امکان از فاکتورهای تشدیدکننده این حالت دوری نمایید. چنانچه سرفه شما پس از مدتی (بیش از سه هفته) بهبود پیدا نکرد و علائم آن بیشتر شد بهتر است به مراکز درمانی مراجعه نمایید. به علاوه در صورت احساس درد در قفسه سینه و یا وجود تورم در نواحی گردن باید به پزشک رجوع کنید. این کار سبب می‌شود از مزمن شدن سرفه پیشگیری کرده و از خطرات احتمالی آن در امان بمانید.

کلام آخر

سرفه‌ی آلرژیک عموماً به دلیل تغییرات فصلی اتفاق می‌افتد. آلرژی علاوه بر سرفه سبب بروز علائم دیگری خواهد شد. همچنین، مشکلات  دیگری هم وجود دارند که باعث ایجاد سرفه می‌شوند. در نتیجه آگاهی از علت دقیق سرفه مهم است تا پزشک بتواند آن را به طور مؤثری بررسی و درمان کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

call