مقالات

کیست هیداتید در ریه

14 فروردین 1402 190 بازدید 1 نظر

کیست هیداتید در ریه یک بیماری است که توسط یک کرم میلی‌متری انگلی به نام اکینوکوک ایجاد می‌شود. اگرچه در افراد روستایی بیشتر دیده می‌شود، اما در شهر‌ها نیز وجود دارد. کیست هیداتید ریه هم در کودکان و هم در بزرگسالان قابل مشاهده است. این بیماری با مصرف سبزیجات و میوه‌های نشسته که عموماً آلوده به انگل هستند به انسان منتقل می‌شود.

 این بیماری به اشکال مختلف دیده می‌شود، از یک کیست منفرد ۱-۲ سانتی‌متری در ریه گرفته تا کیست در چند ریه یا حتی دو ریه و تا اندازه ۱۰-۱۵ سانتی‌متر وجود دارد. مؤثرترین و حتی تنها درمان کیست ریه برداشتن کیست با جراحی است. زیرا این کیست‌ها معمولاً تمایل به رشد دارند و می‌توانند خود به خود ترکیده و مشکلات جدی ایجاد کنند که حتی منجر به مرگ شود. خطر عود این کیست‌ها را می‌توان با استفاده از دارو قبل و بعد از جراحی کاهش داد.

درمان جراحی کیست هیداتید ریه را می‌توان به صورت جراحی باز کلاسیک انجام داد، در حالی که عمل برخی از کیست‌های ریه را می‌توان از طریق برش‌های کوچک به کمک جراحی بسته آندوسکوپی انجام داد.

کیست ریه

کیست هیداتید در ریه چگونه اتفاق می‌افتد؟

علاوه بر سبزیجات نشسته، کیست‌های هیداتید زمانی ایجاد می‌شوند که اشکال مختلف لارو که در روده‌های کوچک حیوانات گوشت‌خوار، به‌ویژه سگ‌ها و گربه‌ها مستقر شده‌اند، وارد بدن انسان شده و کیست‌هایی را عمدتاً در ریه‌ها تشکیل می‌دهند. کیست ریه که به عنوان کیست هیداتید نیز شناخته می‌شود، یک بیماری مبتنی بر انگل است.

علت تشکیل کیست ریه از طریق مدفوع حیوانات گوشتخوار مانند سگ، گربه، گرگ و روباه که به عنوان آخرین میزبان معرفی می‌شوند، رخ می‌دهد. انگل‌هایی که با تشکیل لارو به‌عنوان میزبان نهایی به مخاط روده این حیوانات می‌چسبند، به بلوغ می‌رسند و با دفع میلیون‌ها تخم انگل از طریق دفع حیوانات پخش می‌شوند. این تخم‌ها با اجابت مزاج حیوانات بیرون می‌آیند و بدون توجه به فصل یا نوع خاک، از ۴ روز تا ۱۰ ماه زنده می‌مانند. قرارگرفتن کیست در بدن انسان به طرق مختلف شرایط خطرناکی را برای سلامت انسان ایجاد می‌کند.

مشخص شده است که کیست هیداتید در برخی موارد هم در کبد و هم در ریه دیده می‌شود. در این حالت، در حالی که برخی از تخم‌های انگل به کبد می‌چسبند، برخی از آن‌ها موفق به پیشروی می‌شوند و فرآیند اسکان را در ریه‌ها آغاز می‌کنند. البته این بیماری‌ها در کشور‌هایی که با دامداری سروکار دارند و مناطق فعال زندگی در خارج از شهر وجود دارد و همچنین در کشور‌هایی که از نظر بهداشت عقب مانده‌اند، بیشتر دیده می‌شود.

کیست هیداتید در ریه چه علائمی را نشان می‌دهد؟

با کیست هیداتید، بیماران اغلب در طول دوره رشد کیست‌ها با هیچ‌گونه عارضه‌ای مواجه نمی‌شوند و هیچ شکایتی احساس نمی‌کنند. با این حال، با رشد و توسعه کیست‌های هیداتیک و رسیدن به نقطه انفجار، ممکن است شکایات مختلفی رخ دهد. به خصوص با فوران کیست هیداتید، امکان دارد مشکلات زیادی به دلیل عفونت ایجاد شود. علائم را می‌توان به صورت تب، کاهش وزن، ضعف، درد شکم، تهوع، استفراغ، تنگی نفس، سرفه، سردرد، شنوایی، بینایی و مشکلات ادراک و هماهنگی مشاهده کرد.

بیماری کیست هیداتید، ممکن است علائم اولیه را در ریه نشان دهد. در عین حال، بسته به محل ایجاد کیست هیداتید در ریه، این امکان وجود دارد که کیست به طور اتفاقی با سرفه دفع شود. دوره‌های طولانی کیست هیداتید نیز می‌تواند باعث اختلالات پوستی مختلف و مشکلاتی مانند آسم شود.

بیشتر مطالعه کنید: انواع تست‌های پیشرفته ریه

کیست‌ هیداتید چگونه تشخیص داده می‌شود؟

ساختار‌های کیستیک واقع در ریه را می‌توان با رادیوگرافی قفسه سینه و توموگرافی قفسه سینه تشخیص داد. وضوح این فرآیند تشخیصی که می‌تواند با آزمایش خون پشتیبانی شود، نتیجه روش‌های عملیاتی است.

کیست عفونی در ریه

کیست هیداتید ریه چگونه درمان می‌شود؟

درمان قطعی کیست هیداتید ریه نیز با مداخلات جراحی انجام می‌شود. کیست‌های هیداتیک واقع در ریه با جراحی برداشته می‌شوند و اقدامات پزشکی پیشگیرانه بعد از عمل انجام می‌شود. در این فرآیند، کیست هیداتید باید بدون آسیب رساندن به بافت ریه خارج شود. برای این کار کیست یا کیست‌ها را شناسایی و خارج می‌کنند و یا مواد مضر داخل آن را با کمک سوزن طبی تخلیه و خارج می‌کنند. سپس فضای موجود در ریه بخیه می‌شود و روند جراحی خاتمه می‌یابد.

روش‌های درمان کیست هیداتید در ریه:

دو روش درمانی وجود دارد:

  • دارودرمانی (آلبندازول)
  • برداشتن کیست با جراحی

در حال حاضر، درمان جراحی بسیار بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، زیرا درمان دارویی باعث بهبود کامل کیست در هر بیمار نمی‌شود. درمان‌های دارویی عموماً در افراد مبتلا به بیماری‌های بسیار شایع یا برای جلوگیری از عود پس از جراحی که درمان جراحی امکان‌پذیر نیست، استفاده می‌شود.

جراحی کیست هیداتید ریه

این بیماری انگلی با تشکیل کیست تولید مثل می‌کند. اگر این کیست‌ها در ریه رشد کرده و تکثیر شوند و به اندام‌های دیگر (مثلاً کبد، کلیه و مغز) گسترش یابند، احتمال درمان آن‌ها بسیار کمتر است. مشکلات تنفسی که ایجاد خواهند کرد، انسداد مجاری صفراوی در کبد، فشار بر مغز می‌تواند عواقب مهمی داشته باشد؛ بنابراین، این بیماری باید به‌سرعت درمان شود. در مواردی که درمان‌های دارویی بهبود نیافت، کیست‌ها باید با جراحی برداشته شوند.

روش‌های جراحی کیست هیداتید در ریه چیست؟

جراحی باز: در این روش، قفسه سینه معمولاً بین دنده‌های ۵ و ۶ باز می‌شود. کیست یا کیست‌ها بدون آسیب رساندن به بافت ریه تخلیه می‌شوند. دراین‌بین اقدامات لازم برای جلوگیری از انتشار کیست به داخل حفره قفسه سینه انجام می‌شود.

روش بسته – آندوسکوپی: روش آندوسکوپی یک روش جراحی است که بدون باز کردن حفره قفسه سینه با استفاده از دوربین‌های ۵ یا ۱۰ میلی‌متری انجام می‌شود.

خطرات جراحی چیست؟

وضعیت خطر ارتباط نزدیکی با وجود اختلالات مربوط به سایر اندام‌ها (مانند ریه، کبد، کلیه، مغز) که کیست در آن قرار دارد، سن و وضعیت عمومی بیمار، ترکیده بودن یا نبودن کیست و اندازه آن در شرایط عمل تاثیر دارند. پس از عمل، ممکن است مواردی مانند نشت هوا، عفونت و تخلیه طولانی مدت ایجاد شود. این شرایط باید از قبل شناخته شود و اقدامات احتیاطی لازم انجام شود و خطرات به حداقل برسد.

چند روز باید برای جراحی در بیمارستان بمانم؟

میانگین بستری در بیمارستان ۳-۴ روز است.

علی

بسیار مفید و اموزنده.سپاسگزارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

call