پسوریازیس چگونه بر ریه تاثیر می گذارد؟
پسوریازیس و آرتریت پسوریاتیک یک نوع اختلالات خود ایمنی مزمن هستند که باعث ایجاد یک پاسخ التهابی، به ویژه در پوست و مفاصل میشوند. با این حال، در نظر داشته باشید که پسوریازیس یک بیماری سیستمیک است که ممکن است با اختلالات دیگری مانند چاقی، دیابت، بیماری قلبی عروقی (CVD) و بیماری التهابی روده همراه باشد. شواهد جدید همچنین نشان میدهد که بیماران مبتلا به پسوریازیس ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به انواع بیماریهای تنفسی (ریوی) باشند. همچنین برخی از درمانهای دارویی برای پسوریازیس متوسط تا شدید ممکن است، خود دارای عوارض جانبی ریوی مانند سرفه و تنگی نفس باشند. در این مقاله به این مسئله میپردازیم که بیماری پسوریازیس باعث بروز چه نوع بیماریهای ریوی میشود و علائم و نشانه های خطر پسوریازیس برای بیماری های ریوی چیست. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که باعث بروز التهاب در بدن میشود. این التهاب ممکن است با علائم ظاهری مانند پوسته پوسته شدن پوست همراه باشد. این اتفاق به دلیل بیش فعالی سیستم ایمنی رخ میدهد که باعث سرعت بخشیدن به رشد سلولهای پوست میشود. سلولهای پوست سالم به طور معمول در یک ماه رشد کامل کرده و میریزند، اما در پسوریازیس، این فرآیند تنها سه یا چهار روز طول میکشد و به جای ریزش، سلولهای پوست روی سطح پوست انباشته میشوند. برخی افراد ممکن است در صورت ابتلا به این بیماری، در پوست خود دچار خارش، سوزش و درد شوند. پلاکها و پوستهها ممکن است در هر نقطه از بدن ظاهر شوند، اما معمولاً در آرنجها، زانوها و پوست سر دیده میشوند.
التهاب ناشی از پسوریازیس میتواند بر سایر اندامها و بافتهای بدن تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به پسوریازیس ممکن است به سایر بیماریهای مرتبط از جمله آرتریت پسوریاتیک نیز مبتلا شوند. علائم آرتریت پسوریاتیک شامل تورم، سفتی و درد در مفاصل و نواحی اطراف مفاصل است. آرتریت پسوریاتیک اغلب به ویژه در نوع خفیف آن تشخیص داده نمیشود. با این حال، درمان زود هنگام آرتریت پسوریاتیک برای جلوگیری از آسیب دائمی به مفاصل بسیار مهم است.
علائم بروز پسوریازیس
این بیماری پوستی نیز مانند سایر بیماریها با علائم و نشانههایی همراه است. در برخی از افراد ممکن است این علائم متفاوت باشند. درد، خارش، سوزش پوست بدن و علائمی شبیه به این موارد، جزو علائم بروز پسوریازیس هستند. در این بخش به بررسی علائم این بیماری در افراد میپردازیم:
- لکههای ضخیم و قرمز رنگ با پوستههای سفید نقرهای که خارش یا سوزش دارند: این لکهها معمولاً در آرنجها، زانوها، پوست سر، کف دستها و کف پاها ظاهر میشوند.
- پوست خشک و ترکخورده که خارش دارد یا خونریزی میکند: این بیماری باعث خشکی و ترک خوردن پوست میشود.
- ناخنهای ضعیف، شکننده و نامتقارن: این بیماری خودایمنی، حتی میتواند بر روی ناخنها نیز اثر بگذارد و آنها را ضعیف و شکننده کند.
- کیفیت خواب ضعیف: درد، سوزش و خارش بدن میتواند باعث ضعیف شدن عملکرد خواب شود و کیفیت خواب را کاهش دهد. درصورت بروز اختلال در خواب میتوان با انجام تست خواب تحت نظر پزشک، کیفیت خواب را بهبود بخشید.
همچنین در مورد تشخیص اختلالات خواب نیز بخوانید.
پسوریازیس باعث بروز چه بیماریهای ریوی میشود؟
در بخش مقدمه مقاله به این مسئله اشاره کردیم که افراد مبتلا به بیماری پسوریازیس بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای ریوی هستند. پسوریازیس میتواند با افزایش خطر ابتلا به برخی بیماریهای ریوی مرتبط باشد. در این بخش بیماریهای ریوی که بر اثر پسوریازیس ایجاد میشوند، را بررسی میکنیم:
بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)
COPD یک بیماری مزمن ریوی است که با تنگی نفس و سرفه مزمن مشخص میشود. این بیماری به دلیل آسیب به راههای هوایی و کیسههای هوایی ریه ایجاد میشود. مطالعات نشان میدهند که افراد مبتلا به پسوریازیس بیشتر در معرض خطر ابتلا به COPD هستند. این ارتباط ممکن است به دلیل عوامل مشترک مانند التهاب مزمن، سیگار کشیدن و عوامل ژنتیکی باشد. این بیماری ریوی با علائمی چون تنگی نفس به ویژه هنگام انجام فعالیت بدنی، سرفه مزمن، خس خس سینه و خستگی مزمن همراه است.
بیماری سارکوئیدوز
سارکوئیدوز یک بیماری التهابی است که در آن گرههای کوچک التهابی در اندامهای مختلف بدن، از جمله ریهها، تشکیل میشود. این گرهها میتوانند به بافت ریه آسیب رسانده و عملکرد آن را مختل کنند. افراد مبتلا به پسوریازیس ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به سارکوئیدوز باشند. دلیل دقیق این ارتباط هنوز مشخص نیست، اما ممکن است به دلیل مکانیسمهای التهابی مشترک باشد. تنگی نفس، سرفه خشک، خستگی، کاهش وزن ناخواسته، تب و گرههای لنفاوی متورم از علائم بروز این بیماری به شمار میروند.
بیماریهای بینابینی ریه (ILD)
ILD یک اصطلاح کلی برای گروهی از بیماریها است که باعث التهاب و آسیب به بافت همبند ریه میشوند. این آسیب میتواند باعث ضخیم شدن و سفت شدن دیوارههای کیسههای هوایی شود و در نتیجه تبادل اکسیژن و دیاکسید کربن را مختل کند. افراد مبتلا به پسوریازیس ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به برخی انواع ILD باشند. این ارتباط ممکن است به دلیل مکانیسمهای التهابی مشترک و عوامل ژنتیکی باشد. علائم این بیماری نیز مانند سایر بیماریهای ریوی ناشی از پسوریازیس، شامل تنگی نفس، سرفه خشک و خستگی مزمن است.
همچنین در مورد روشهای درمان تنگینفس نیز بخوانید.
درمان بیماریهای ریوی ناشی از پسوریازیس
در بخشهای قبلی متن به این مسئله اشاره کردیم که این بیماری خود ایمنی میتواند خطر ابتلا به بیماریهای ریوی را افزایش دهد. همچنین بیماریهای ناشی از پسوریازیس را بررسی کردیم و علائم و نشانههای آن را بیان کردیم. در نظر داشته باشید که کنترل و مدیریت هر دو بیماری بسیار اهمیت دارد. تمرکز اصلی بر درمان بیماری زمینهای ریوی و کنترل علائم پسوریازیس است. در این بخش، برخی از روشهای درمانی بیماریهای ریوی ناشی از پسوریازیس را معرفی میکنیم:
دارودرمانی
یکی از روشهای درمانی بیماریهای ریوی، استفاده از داروهای خاص است. بیماران پس از تشخیص بیماری و ویزیت توسط پزشک متخصص، در صورت تجویز دارو باید از داروهای مناسب برای درمان بیماریهای ریوی ناشی از پسوریازیس استفاده کنند. برخی از این داروها شامل موارد زیر هستند:
- کورتیکواستروئیدها: کورتیکواستروئیدهایی مانند پردنیزولون و بتامتازون به کاهش التهاب در ریهها کمک میکنند و از آسیب بیشتر جلوگیری میکنند. با این حال، استفاده طولانیمدت از این داروها ممکن است عوارضی مانند افزایش قند خون و پوکی استخوان داشته باشد. در مصرف این نوع داروها حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
- داروهای مهارکننده سیستم ایمنی بیشفعال: داروهای مهارکننده سیستم ایمنی مانند آزاتیوپرین و سیکلوسپورین میتوانند به کنترل التهاب ناشی از سیستم ایمنی بیشفعال کمک کنند.
- داروهای مخصوص بازکردن راه تنفسی: گشادکنندههای برونش مانند اسپری سالبوتامول و آلفا آگونیستها میتوانند به باز شدن راههای هوایی و تسهیل تنفس کمک کنند.
مدیریت پسوریازیس
مدیریت موثر پسوریازیس برای کاهش التهاب سیستمیک و تأثیر بالقوه آن بر سلامت ریه ضروری است. گزینههای درمانی برای پسوریازیس عبارتند از:
- درمانهای موضعی: کرمها، پمادها و شامپوها میتوانند به تسکین پوست و کاهش التهاب کمک کنند.
- فتوتراپی: قرار گرفتن در معرض نور ماوراءبنفش میتواند به کند شدن رشد سلولهای پوست و کاهش التهاب کمک کند.
- داروهای سیستمیک: داروهای خوراکی و درمانهای بیولوژیک میتوانند به کنترل پسوریازیس شدید کمک کنند.
تغییرات سبک زندگی
علاوه بر درمانهای پزشکی، تغییرات سبک زندگی نیز میتواند به مدیریت پسوریازیس و بیماریهای ریوی کمک کند. برخی از فعالیتهایی که باعث تغییر در سبک زندگی و پیشگیری و درمان این دو بیماری میشود شامل موارد زیر هستند:
- ترک سیگار: سیگار کشیدن یک عامل خطر اصلی برای بیماریهای ریوی است و میتواند پسوریازیس را بدتر کند. با ترک سیگار بسیاری از مشکلات ایجادشده در اثر این بیماری بهبود مییابد.
- رژیم غذایی سالم: داشتن یک رژیم غذایی متعادل سرشار از میوهها، سبزیجات و غلات کامل میتواند به کاهش التهاب کمک کند.
- ورزش منظم: فعالیت بدنی منظم میتواند عملکرد ریهها و سلامت کلی را بهبود بخشد. فعالیت و ورزش روزانه تا حد بسیاری از بروز بیماریهای ریوی پیشگیری میکند.
- مدیریت استرس: استرس میتواند هر دو بیماری پسوریازیس و بیماریهای ریوی را تشدید کند. تکنیکهایی مانند مدیتیشن، یوگا و تنفس عمیق میتوانند به مدیریت استرس کمک کنند.
کلام پایانی
در این مقاله به بررسی بیماریهای ریوی ناشی از بیماری خود ایمنی پسوریازیس پرداختیم. آموختیم که این بیماری پوستی، یک بیماری خود ایمنی به شمار میرود و با علائمی چون خارش، درد و سوزش همراه است که میتواند ابتلا به بیماریهای ریوی را افزایش میدهد. با روشهای درمانی بیماریهای ریوی ناشی از پسوریازیس آشنا شدیم و دانستیم که تغییرات سبک زندگی، تاثیر بسیاری در پیشگیری و درمان این بیماریها دارند. دکتر اردا کیانی فوق تخصص بیماریهای ریوی، با سالها تجربه و تخصص در تشخیص و درمان بیماریهای ریوی، در مسیر تشخیص و درمان این نوع بیماریها نیز همراه شما هستند. ایشان پس از بررسی علائم مربوط به بیماری، روش درمانی مناسب شما را معرفی خواهند کرد و در درمان بیماریهای ریوی ناشی از پسوریازیس همراه شما هستند.