مقالات

اسپری سالبوتامول چیست ؟ عوارض جانبی ، نحوه مصرف

21 فروردین 1402 290 بازدید 0 نظر

سالبوتامول ماده موثر دارویی به نام ونتولین است . اسپری سالبوتامول که در گروه آگونیست‌های انتخابی گیرنده‌های بتا۲ آدرنرژیک قرار می‌گیرد، برای بازکردن راه‌های هوایی ریه استفاده می‌شود. علاوه بر اسپری، می‌توان آن را در اشکال مختلف مانند قرص و شربت یافت.

اسپری سالبوتامول نوعی دارو برای گشاد کردن راه‌های هوایی است و علائمی را که در مجاری هوایی ریه مشاهده می‌شود، تسکین می‌دهد. از این ویژگی برای پیشگیری از بیماری مزمن انسدادی ریه و علائم آسم استفاده می‌شود. این دارو همچنین در مواردی که ممکن است حمله آسم رخ دهد نیز قابل استفاده است. همچنین در آمفیزم و برونشیت مزمن استفاده می‌شود و انسداد راه هوایی ناشی از این بیماری‌ها را تسکین می‌دهد. در کل مصرف منظم این دارو توصیه نمی‌شود زیرا فقط علائم را تسکین می‌دهد.

اسپری سالبوتامول

چگونه از اسپری سالبوتامول استفاده کنیم؟

این اسپری، دارویی است که باید تحت نظر پزشک مصرف شود. می‌توان از آن در ساعات مختلف روز استفاده کرد. اسپری سالبوتامول باید قبل از استفاده، تکان داده شود. پس از تکان دادن، باید ۱ یا ۲ بار پاف انجام شود. هدف از این فرآیند، حذف مواد خارجی است که ممکن است در اسپری وجود داشته باشد. پس از اتمام مرحله آماده سازی، اسپری باید به شکل عمودی قرار گیرد. برای این کار، اسپری که به آن استنشاقی نیز گفته می‌شود، باید از پایه با انگشت شست حمایت شود. سپس باید نفستان را بیرون دهید و اسپری را در قسمت دهان قرار دهید. دارو باید در حین تنفس عمیق و به ترتیب خاصی اسپری شود. پس از اسپری کردن، نفستان را باید برای مدت معینی حبس کنید. همچنین لازم به ذکر است که دوزهای مصرف با توجه به شرایط بیماران یا هدف استفاده، متفاوت است.

عوارض جانبی اسپری سالبوتامول چیست؟

عوارض جانبی این دارو یا مواردی که باید در حین استفاده از آن در نظر گرفت نیز بسیار مهم است. اسپری سالبوتامول نیز مانند اکثر دارو ها دارای عوارض جانبی است . عوارض جانبی که ممکن است رخ دهند شامل موارد زیر است :

  •  احساس خستگی
  • سرگیجه
  • بثورات پوستی
  • تورم دهان و صورت

همچنین ضربان قلب سریع، سردرد و لرزش از دیگر عوارض احتمالی این دارو هستند . این موارد از عوارض جانبی رایج هستند. عوارض جانبی غیر معمول را می‌توان به عنوان تپش قلب، تحریک در گلو و گرفتگی عضلات ذکر کرد.

اسپری سالبوتامول چند بار در روز استفاده می‌شود؟

اسپری سالبوتامول را می‌توان ۴ بار در روز (بنا به توصیه پزشک ) استفاده کرد. برای فرم استنشاقی، حداکثر دوز توصیه شده ۸ استنشاق در ۲۴ ساعت است. در صورت نیاز به استفاده بیشتر از آن یا افزایش دوز، آسم شما بدتر می‌شود. دوزهای بالای اسپری سالبوتامول ممکن است عوارض جانبی نامبرده را ایجاد کند، بدون مشورت با پزشک دوز را افزایش ندهید.

عوارض مصرف بیش از حد اسپری سالبوتامول

زمانی که از ماده موثره ونتولین و سالبوتامول، بیش از حد لازم استفاده شود، ممکن است عوارضی مانند تسریع ضربان قلب و لرزش ایجاد کند. این عوارض خطرناک نیستند مگر اینکه درد قفسه سینه داشته باشید. معمولاً طی ۱-۲ ساعت خود به خود از بین می‌روند.

با چه داروهایی نمی‌توان از Ventolin استفاده کرد؟

اگر از داروها یا مکمل‌های نسخه‌ای یا بدون نسخه استفاده می‌کنید، حتماً قبل از استفاده از Ventolin به پزشک خود اطلاع دهید. سالبوتامول ممکن است با برخی داروها (به ویژه داروهای آریتمی قلبی یا آسم) تداخل داشته باشد.

اسپری سالبوتامول

چه کسانی نمی‌توانند از Ventolin استفاده کنند؟

اگر به ماده فعال ونتولین، سالبوتامول یا هر یک از اجزای دیگر دارو حساسیت دارید، از مصرف آن خودداری کنید.

شرایطی که در آن Ven‌tolin یا سالبوتامول باید با احتیاط مصرف شود

اگر هر یک از شرایط زیر را دارید، حتماً پزشک خود را برای تنظیم صحیح دوز مطلع کنید:

  • اگر غده تیروئید شما بیش از حد فعال است.
  • اگر فواید یا مدت اثر دارو کاهش یافته است (کمتر از ۳ ساعت) و نیاز به افزایش دوز دارید.
  • اگر دیابت یا فشار خون بالا دارید.
  • اگر بیماری قلبی شدید دارید و احساس می‌کنید که پس از استفاده از Ventolin وضعیت شما بدتر شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

call